Skip to main content

CICLE DE MÚSICA I VINS NUS
2023

RESUM D’ACTIVITATS I VALORACIÓ FINAL

UN VALOR EN ALÇA. Diumenge, Diada de Sant Jordi i a l’hora del vermut, tancàvem la segona edició del NU, aquest cicle de concerts que vol posar en primer pla els aspectes més naturals de la Música, incidint en la proximitat amb el públic, la no amplificació, i donant importància a les sonoritats pròpies de l’espai que acull el concert.

Altres reptes, tanmateix, s’han fet presents, val a dir que amb tota la premeditació, començant per la varietat de propostes musicals i l’eclecticisme que, en el fons, les unia. Tampoc no ho hem tingut fàcil amb la tria d’espais: un dia al carrer, un altre dins la Capella de Sant Joan, a l’Auditori de l’Escola de Música... És per això que, des d’aquí volem enviar una abraçada ben forta i felicitar molt efusivament tots els grups i músics participants, que han mostrat una predisposició, i fins i tot gran empatia, per la idea de la música nua, sense artificis. L’enhorabona a tots ells, atès que fins ens han transmès la seva emoció per haver tocat lliures, sense modificadors. Una experiència que, encara que sembli impossible, no és tan fàcil de trobar per un músic professional. Tampoc no podem deixar de banda l’absolut respecte pel públic que ens ha acompanyat, en una mitjana aproximada de 60 espectadors per concert. Ha estat preciós veure com s’ha respectat l’escolta amb un silenci i una atenció absolutes, una actitud que ha estat clau perquè cada concert fos un petit regal.

ELS 5 CONCERTS. Aspectes sonors a banda, les apreciables diferències estilístiques entre una proposta i l’altra, han estat el gran atractiu del NU. Vam inaugurar amb una sessió d’improvisació lliure que ens va deixar les oïdes plenes de textures i reverberacions, i la vista admirada i enjogassada amb la dansa. Núria Andorrà i Sònia Sánchez van ser una mena de toc d’advertència, com si ens diguessin que aquell dimecres 19 d’abril començava una sorpresa que seria diària i constant. L’endemà hi havia una cita amb la novetat més absoluta. Músics joves, que es reuneixen (i es coneixen!) per primer cop, componen música i, sense despentinar-se, l’estrenen en directe. El Millor Sextet va fer una demostració d’esperit renovador i gust musical, adaptat perfectament a l’Auditori Montserrat Junyent de l’Escola de Música Maria Dolors Calvet. En un nou canvi d’estil, el Jazz de Cambra va fer la seva aparició l’endemà a l’Auditori Vinseum, i ho va fer amb la Néstor Giménez Pocket Orchestra, un quartet de piano, guitarra, clarinet i violí que va comptar amb la col·laboració en rigorós directe de KBS.Visual. La vista i l’oïda, un cop més complementades, fusionades o barrejades, en un espectacle únic que serà difícil de tornar a veure. Un altre viratge estilístic va representar la visita, l’endemà dissabte, d’un quartet que es troba en un moment de forma extraordinari. El trompetista Oriol Vallès ens va retornar a les grans nits del hardbop, postbop o com li vulgueu dir. Jazz original amb la pàtina inconfusible de quatre solistes magnífics que també van deixar l’amplificació totalment de banda. I la tendència totalment acústica va continuar l’endemà amb el Volatile Trio del contrabaixista Jordi Mestres, que finalment es va transformar en quartet, i amb qui començàvem aquest resum, tot fent el vermut a la terrassa de l’Àngelus, i amb un respecte i atenció impressionants per part del públic, malgrat el bullici que sempre comporta la Diada de Sant Jordi. Una música tan acomboiada per l’aire com el nom del grup indica.

LES ENTITATS. No ens podem oblidar d’una de les cares més significatives d’aquest poliedre que és el NU: la col·laboració amb Entitats de la Vila. Orgullosos ens sentim que tant Òmnium Cultural de l’Alt Penedès com Cine Club Vilafranca hagin volgut continuar amb nosaltres, repetint l’associació que vam tenir amb ells l’any passat. L’una, ajudant a poder portar El Millor Sextet, amb músics joves procedents de diversos indrets dels Països Catalans, i els altres participant d’una manera activa en el concert audiovisual de la Pocket Orchestra. Tampoc podem deixar de banda l’absoluta predisposició del Servei de Cultura de l’Ajuntament de Vilafranca, en deixar-nos programar un concert a la Capella de Sant Joan. Ens traiem el barret. D’altra banda, no podem sinó enviar una abraçada ben forta a la Direcció de l’Escola de Música Maria Dolors Calvet per cedir-nos el seu Auditori, ni encara menys fer els honors a Vinseum, que enguany ha acollit dos concerts, sempre amb la màxima predisposició i col·laboració. Forta abraçada també al personal del Museu, que ens ha ajudat sempre sense reserves. Capítol a banda mereixen Els Millors Festivals, aquesta reunió de Viles i Ciutats que ens agrupa i ens dona força. També els volem desitjar que tinguin Música sempre que vulguin, i que això no s’acabi mai.

ELS VINS. I per tancar aquest balanç, no ens podem deixar els petits cellers elaboradors que ens han fet costat: La Salada, Ramon Jané, Joan Rubió, Paret Seca i Enlaire Vins. A tots ells els desitgem el més gran dels èxits en una feina que té un important component artístic. En aquest apartat tampoc no podem deixar de donar les gràcies a l’INCAVI pel suport logístic que ens ha donat en els tastos dels concerts, ni al Bar de Vins L’Àngelus, per posar el seu establiment al servei del NU en un migdia tan especial com el de la Diada de Sant Jordi.

L’any que ve hi tornarem!